Hajtóművek

Iramko_keverohajtas.jpg

Keverőhajtás

Iramko_extruder_hajtomu.jpg

Extruder hajtómű

Iramko_szerv_hajtm.jpg

Szervó hajtómű

Iramko_ATEX_hajtomu.jpg

Robbanásbiztos hajtómű

Iramko_coaxialis_hajtomu.jpg

Nagyméretű ipari hajtómű

Iramko_coaxialis_hajtomu.jpg

Mezőgazdasági hajtóművek

Hajtóművek és Hajtóműves motor típusok

Csigahajtómű

A csigahajtómű az egyik legnépszerűbb típusú hajtómű a világon. Bár igaz, hogy nem a csigahajtómű rendelkezik a legjobb hatásfokkal, főleg a nagyobb áttételeknél, de ennek ellenére ennek a hajtóműenk van a legjobb ár / érték aránya az összes hajtómű típus közül. A piacon eladó hajtómű nagy része csigahajtómű. Ez köszönhető részben annak, hogy a csigahajtóművek készülnek a legnagyobb mennyiségben a világon és részben az olcsó gyártási költségeinek, mivel kevés alkatrészből áll. Összegeszve ez a lgjobban keresett hajtóműves motor Magyarországon.

Homlokkerekes hajtómű

A homlokkekeres hajtómű a második legnépszerűbb hajtómű a hajtástechnikában. Ez a hajtómű kialakításából adódik, mert míg a csigahajtómű kihajtó tengelye (csőtengelye) merőleges a behajtásra, addig a homlokkerekes hajtómű tengelye egyvonalban van a behajtással. Ezért hívják ezeket a hajtóműveket egyenes hajtóműveknek is.

Kúp-homlokkerekes hajtómű

A kúp-homlokkekeres hajtómű megteremetését a hatékonyság vagy más néven hatásfok növelés hozta létre a szöghajtóművek területéré. A hajtóműves motor felhasználóknál felmerült egy igény, hogy főleg a nagyobb teljesítményű hajtóművek esetén a még pár százalékos hatáfok vesztés is nagy költség megtakarítást eredményez a hajtómű élettartam során. Így egy alternatíva kellett a csigahajtóművek mellé. A kúpkerekes hajtóművek sajnos az alkatrészei bonyolultságából és magasabb számából adódóan drágább, mint a csigahajtómű ellenben aki hosszútávú vagy 0-24 órában működő és  derékszög kihajtású hajtóműben gondolkodik annak ez a típus a legjobb befektetés.

Csiga-homlokkerekes hajtómű

Csiga-homlokkerekes hajtóműves motor végül is egy csigahajtómű és egy homlokkerekes hajtómű kombinációjából jött létre. Ez a típusú hajtómű azoknak a felhasználóknak jelent megoldást, akinek nem túl gazdaságos a kúpkerkes hajtómű beszerzése, mert nem 0-24 órás haszálatra szánják, viszont a napi 8 -12 órás a hajtómű működés. Az ilyen alkamazásokhoz a legoptimálisabb megoldás a csiga-homlokkerkes hajtás. Ugyanis a csigás hajtással szemben itt a csiga - csigakerék átétel igen kicsi, és a nagyobb átétel módosítást a homlok fogaskerekes fokozattal állítják elő. Ezáltal a hatásfokvesztés leszorítható még nagyobb átétel módosítás esetén is egy minimális szintre.

Felfűzhető homlokkerekes hajtómű

A feltűzhető homlokkerekes hajtómű egy köztes átmenet a derékszög és az egyenes behajtású hajtóművek között. Így adva egy alternatívát a felhasználóknak azzal a lehetősséggel, hogy kvázi majdnem derékszög hajtás valósítható meg egy pusztán fogaskerekes hajtóművel. Ennél a fogaskerekes hajtóműnél az elrendezésből adódóan csőtengelyes kihajtótengellyel valósulhat meg a hajtott berendezésere történő rögzítés, oly módon, hogy a kihajtó csőtengellyel párhuzamosan eltolva alakítátoták ki a behajtást. Ezért mások ezt a fajta hajtóművet párhuzamos kihajtású hajtóműnek is nevezik vagy a rögzítés módjából adódó név is használatos, az pedig a felfűzhető vagy feltűzhető hajtómű, mely a csőtengelyes és elforgás elleni rögzítésés legálltalánosabb felfogatásra utal.

Szöhajtómű

A szöghajtómű egy a derékszög hajtású speciális hajtómű. Azért speciálisabb, mert használata annyira nem elterjedt, köszönhetően a hajtómű kialakításából kis mértékű modosítási lehetőség miatt. A szöghajtóművek általában derékszög vagy L és T alakú (egy behajtás - két kihajtás) elrendezésben készülnek. Ezek a derégszög hajtások csak 1 fokozatban oldják meg az áttételezést, mely a legtöbb esetben még nem is igazi módosítás, hanem 1:1 típusú áthajtás. Ennek a hajtóműnek a feladata, inkább a hajtási irány elfordítása valamely irányba. Természetesen azért léteznek áttétel módosított típusok is melyek 1:2 , 1:3 vagy 1:4 áttételezéssel hajták végre a derékszög áthajtást.

Szöhajtómű

Bolygóhajtómű termékcsaládunkrendelkezik talán a legnagyobb nyomatékú vagy teljesítményű kihajtással. A Bolygóhajtómű legnagyob előnye a többi hajtóművel szemben, hogy a teljesítmény sűrűsége a fajlagos méretre a legnyagobb. Ami azt jeleneti egyszerűen, hogy a bolygóhajtóműből lehet a legkompaktabb hajtást kialakítani egy adott befoglaló méretben. A másik óriási előnye a bolygóhajtóműveknek még az is, hogy a kialakításából adódóan elég megbízható és tartós hajtásrendszer állítható össze akár aszinkron villanymotoros vagy hidraulkus motor csatlakotatásáva. Ennél a hajtómű típusnál a nagy nyomaték leadásra képesség miatt a kihajtó tengely többféle megmunkálással kérhető.

nagyméretű ipari hajtómű

Az általunk értékesített nagyméretű ipari hajtómű termékcsalád egész a nagyon kicsi teljesítménytől a már említett óriási nagy méretig ugyanabban a koncepcióban érhető el. A nagyméretű hajtómű abban tér el a kalsszikus hajtóművektől, hogy a nagy méretek miatt, melyhez általában lassab sebesség is társul egyedi kialakítású olajzó és hűtő, fék kör vagy egyéb segédberendezés társul. Ezek hajtóművek főleg nehézipari felhasználásra készülnek, mint bányák, acélművek, erőművek, papíripari főhajtások. A nehéz hajtóművek másik érdekessége, hogy általában segédhajtás kiemenettel is rendelkezhetnek. A klasszikus tengely elrendezésük általában a párhuzamos vagy derékszög hajtási séma és általában talpas rögzítéssel oldják meg a felfogatásukat.

keverő hajtómű

A keverő hajtómű egy speciálisan kialakított felfűzhető vagy más néven feltűzhető hajtómű. A különlegessége a keverőhajtásnak, hogy a kihajtó oldalon a hajtómű kap egy erősített csapágyazást és így nagyobb teherbírásúvá válik a radiális terhelésekkel szemben, mellyet a keverőlapát okoz. A keverő hajtómű általában tartályok vagy medencében lévő folyós anyagok feldolgozására fejlesztették ki. Manapság több iparág is használja, mint vegyipar, gyógyszeripar, élelmiszer ipar és vízkezelési technológiák.

Extruder hajtómű

Az extruder hajtómű egy egyedileg konfigurált nehéz ipari hajtómű azzal a különbséggel, hogy a hajtómű kihajtási oldalán egy erősített axiális és radiális terheléshez igazított csapágyazás kerül beéíptésre. Ennek feldata a hajtóműre közvetlenül tengely formályába csatlakoztatott extruder csiga hajtás nagyobb igénybevételének kompenzáslása. Az extruder csiga a műanyag szemcsedarabokat továbbít, oly módon, hogy szinte össze préseli az anyagot két vagy több csiga menetes tengely között. Az ilyen fajta terhelés már nem szokványos az általános iparban eladó hajtóművek között, ezért az extruder hajtóműnél egy erősített kihajtási csapágyház kerül felszerelésre.

Szervó hajtómű

A szervó hajtómű legfontosabb paramétere a pontossága. A szervó hajtások általában, mint klasszikus kialakításban bolygó hajtóművel kerülnek beépítésre. Ennek ellenére a mi kínálatunkban nemcsak bolygó hajtómű ves szervó megoldás, hanem egyenes homlokkerekes vagy csigahajtóműves és kúpkerekes precíziós szervó hajtóművek állnak a rendelkezésre. Ezek a hajtóűvek általában egyedi szervó dapterekkel csatlakoznak a szervó motorokhoz. A kínálatunkban az összes ismert márkájú szervó motorhoz tudunk biztosítani szervó hajtóműveket.

Robbanásbiztos hajtómű

Az eladó hajtóművek között ez egy kicsit zsábkbamacskának bizonyló hajtómű típus. Ugyanis a hajtóművek nagy része a konstrukciójából adódva már eleve robbanásbiztos hajtómű. Ennél a típusnál csak a robbanásbiztos tanusítvány megléte a fontos, hogy az európai uniós direktívák - ATEX - szerinti tanusítása megtörténjen. A mai magyarországra hatájos törvények szerint a robbanásbiztos RV zónákban csak ilyen tanusítvánnyal ellátott forgó berendezések építhetők be. Ilyen esetben a villanymotornak is rendelkezni kell a hajtóműves motoron az ATEX tanusítással.