Pneumatika munkahengerek

Image

Munkahengerek

ISO 15552 Standard

Image

Nem Standard hengerek

Image

Pneumatika körhenger

ISO 6432 Standard

Image

Kompakt munkahenger

ISO 21287 Standard

Image

Mini munkahengerek

Image

Vezetett munkahenger

Image

Csúszóasztal henger

ISO Standard pneumatikus munkahenger - ISO15552

PneuHengerSAI

ISO15552_SE_pneu_henger.jpg

SE munkahenger

Image

SAI munkahenger

Image

BSAI munkahenger

 
ISO15552_SGC_pneu_henger.jpg

SGC munkahenger

NEM ISO Standard pneumatikus munkahenger

AirTac_SI_munkahenger.png

SI munkahenger

AirTac_SU_munkahenger.png

SU munkahenger

AirTAC_SC_Pneumatika_Munkah.png

SC munkahenger 

Image

JSI munkahenger

ISO Standard pneumatikus körhenger - ISO6432

Image

MI körhenger

Image

PB körhenger

Image

PBR körhenger

Image

MF körhenger

Image

MG körhenger

ISO Standard kompakt henger - ISO21287

Image

ACE kompakt henger

Image

ACQ kompakt munkahenger

Image

ACQ kompakt henger - nagy furatú

Image

ACQ hosszú löketű kompakt henger

Image

ACQ vezetett kompakt henger

Mini pneumatikus munkahenger

Image

MU mini munkahenger

Image

MD mini munkahenger

Image

MK mini munkahenger

Image

MPG mini munkahenger

Image

MPE menetes munkahenger

Vezetett pneumatikus munkahenger

Image

TR vezetett munkahenger

Image

TCL-TCM duplán vezetett munkahenger

Hogyan kell helyesen megválasztani pneumatikus munkahengert? Cikkünkben adunk néhány tippet, hogy kiválaszthassa a feladathoz legjobban illő pneumatikus munkahengert.

 
 
Image

Az ipari alkalmazásokhoz olyan praktikus és elég összetett lineáris mozgásrendszerű rendszerekre van szükség, amely biztosítja a mindennapos gördülékeny működést. A rendszer bonyolultságától függetlenül, a költség és a praktikusság a két legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni a pneumatikus munkahengerek vizsgálatakor. A pneumatikus munkahengerekre végzik a kimeneti rendszerek teljesítmény áttételét a különböző feladatok ellátásához.

A munkahenger típusa lehet rudas, vagy rúd nélküli.

A kompakt típusú pneumatikus munkahengerek akkor lehetnek a leghasznosabbak, ha viszonylag kevés tér áll rendelkezésre.

A pneumatikus munkahengereknek két alapvető típusa van: a rudas, és a rúd nélküli típusú. A kettő közül a rudas típusú munkahenger a leggyakoribb, de általában mind a kettőre ugyanazok a kiválasztási kritériumok vonatkoznak.

A rudas típusú munkahengerek jó néhány tervezési típushoz és szabványhoz illeszkednek, amelyek fontosak lehetnek a felhasználók számára, mivel a pneumatikus munkahengerek burkolatának méretei rendszerint állandóak. A legtöbb munkahenger kialakítás olyan szabványoknak felel meg, mint például az NFPA, vagy az ISO.

 

A rúd nélküli típusú pneumatikus munkahengerek különböző formatervezési stílusokban szerezhető be. A rúd nélküli munkahengerek nagy előnye, hogy a munkahenger súlyának, és helyének hozzávetőlegesen az 50%-át is meg lehet takarítani a rudas rendszerű pneumatikus munkahengerekhez képest. A hátránya viszont, hogy a telepítése korlátozott.

 

Számos fontos tényezőt mérlegelni kell, amikor a megfelelő pneumatikus munkahenger kiválasztásra kerül az alkalmazás módjától függően. Miután a tervezés befejezte az alkalmazáshoz való hozzárendelést, a megfelelő pneumatikus munkahenger kiválasztása már sokkal egyszerűbb. A legtöbb pneumatikus munkahenger gyártó már rendelkezik online konfigurátorral, ami segíthet a kiválasztási folyamatban. Mindazonáltal, a megfelelő adatok bevitele kritikus, mert ettől is függ a pneumatikus munkahenger méretezése.

 

A pneumatikus munkahenger kiválasztása

 

Fontos tudni a következő tervezési paramétereket a pneumatikus munkahenger kiválasztása előtt. A lenti lista tartalmazza azokat a feltételeket, amiket érdemes fontolóra venni:

 

Elemezzük az alkalmazás módját, ahova majd a pneumatikus munkahenger kerül.

            Új munkahenger kerül a rendszerbe, vagy egy meghibásodottat kell kicserélni? Ha cseréről van szó, mitől ment tönkre az előző?

 

Mekkora erő szükséges?

            Mekkora erőre lesz szükség a pneumatikus munkahenger kitolásához, és visszahúzásához?

 

Pneumatikus munkahenger lökete

 

A munkahenger sebessége

 

A munkahenger helye korlátozott?

            Amennyiben igen, jó ötlet lehet a kompakt rúd nélküli pneumatikus munkahenger megfontolása.

Rendelkezésre álló levegőnyomás

            A munkahenger méretét tanácsos nem a nyomás mértékére alapozni, de a 85 és 90% közötti értékek biztonságosnak mondhatók.

 

A pneumatikus munkahenger telepítési szöge

 

Telepítés típusa

            Rögzített, vagy tengelyen forduló?

 

A pneumatikus munkahenger kívánt élettartama

            Javítható, vagy nem javítható típust kíván az alkalmazás módja

 

Szükség lesz-e ütközőre, vagy párnákra?

            Az alapján, hogy a munkahenger terhelése, és a sebessége milyen mértékeket fog elérni.

 

A pneumatikus hengernek lesz-e a fő terhelése mellett mellék terhelése?

            Ha igen, mekkora erő fog erre a mellékes terhelésre hatni?

 

A hosszú löketű munkahengereket el kell látni egy belső megállító csővel, vagy csőcsap szerelvénnyel, ami további csapágyas segítséget nyújt a munkahengernek.

 

Munkakörnyezet

            Szükség lesz-e speciális festésre, vagy rozsdamentes acél változatra?

 

Érzékelős dugattyúrúd pozícióra szükség lesz-e, ugyanis a pneumatikus munkahengert ebben az esetben a dugattyút mágneses gyűrűvel kell legyártani.

 

Több rögzített pozíciójú munkahenger szükséges?

A rudas típusú pneumatikus munkahengerek, mint amelyik fent is látható, a leggyakrabban előforduló munkahenger típus. Ezek többféle szabványos konfigurációban is elérhetőek.

 

Amennyiben Ön az alkalmazás tervezője, esetleg olyan karbantartó személy, aki felelős a méretezésért, a kiválasztásért, vagy a munkahenger cseréjéért, úgy ezekre a kérdésekre adott válaszokkal megbizonyosodhat arról, hogy a megfelelő munkahenger lesz kiválasztva a feladathoz. Amennyiben csak egy egyszerű munkahenger cseréről van szó, a következő kérdésre kell pontos választ adni: A pneumatikus munkahengernek megfelelő-e az élettartama az aktuális alkalmazási módhoz képest, vagy a szervízelése, cseréje korábban lesz-e esedékes?

 

Amennyiben egy elfogadható élettartamot sikerült beállítani, akkor egy egyszerű javítás, vagy csere nem lesz túlságosan megterhelő, a rendszer működése még mindig költséghatékonynak lesz mondható. Ha azonban a kiválasztott pneumatikus munkahenger nem tudja az elvárt élettartamot nyújtani, abban az esetben valószínűleg rosszul lett kiválasztva az alkalmazás módjához.

 

A rúd nélküli pneumatikus munkahengerek csökkentett súlyt és kisebb átfogó profilt kínálnak a rudas típusú munkahengerekhez képest. A rúd nélküli munkahengerek a járulékos terhelések ellensúlyozására szolgál. Hátrány a fix rögzítés vagy a tengely hiánya. Bizonyos módosításokkal azonban a szerelőlap elforgatható.

 

A legtöbb rúd nélküli munkahenger, a gyártástól függetlenül, enyhe szivárgási pályát eredményez a dugattyú, illetve a patron szerelvény miatt. Ennek eredményeképpen ezek nem a legjobbak a rakománytartó alkalmazásokhoz. A lengéscsillapító munkahengerek jó választás az olyan alkalmazásokhoz, amelyek alacsony profilú és nagy erejű képességet igényelnek, vagy képesek ívelni a kívánt pozíciót.

 

Kínálatunkban elérhetőek a ISO 15552 standard munkahengerek, a nem standard munkahengerek, az ISO 6432 standard pneumatika körhengerek, az ISO 21287 standard kompakt munkahengerek, a mini munkahengerek, a vezetett munkahengerek, a csúszó asztalos hengerek, az ISO Standard pneumatikus munkahengerek - ISO15552, az SE munkahengerek, a SAI munkahengerek, a BSE munkahengerek, az SGC munkahengerek, a NEM ISO standard pneumatikus munkahengerek, az SI munkahengerek, az SU munkahengerek, az SC munkahengerek, a JSI munkahengerek, az ISO standard pneumatikus körhengerek - ISO6432, az MI körhengerek, a PB körhengerek, a PBR körhengerek, az MF körhengerek, az MG körhengerek, az ISO standard kompakt hengerek - ISO21287, az ACE kompakt hengerek, az ACQ kompakt munkahengerek, a nagy furatú ACQ kompakt hengerek, a hosszú löketű ACQ kompakt hengerek, a vezetett ACQ kompakt hengerek, a mini pneumatikus munkahengerek, az MU mini munkahengerek, az MD mini munkahengerek, az MK mini munkahengerek, az MPG mini munkahengerek, az MPE menetes munkahengerek, a vezetett pneumatikus munkahengerek, a TR vezetett munkahengerek, valamint a TCL-TCM duplán vezetett munkahengerek teljes választéka.

A megfelelő szellőzés kiemelten fontos a tömítések élettartamának a maximalizálásához.

Pneumatika hengerek működési elve és típusai

 
Sok iparágban gyakran szükség van egy lineáris mozgás létrehozására egy műveletsor alatt. A pneumatikus henger, amelyet léghengernek is neveznek, az egyik legegyszerűbb, legköltséghatékonyabb megoldás. A pneumatikus hengerek olyan mechanikus eszközök, amelyek a sűrített levegő energiáját lineáris mozgássá alakítják.
 
 

Pneumatika munkahenger kialakítása

 
A tipikus pneumatikus henger fő alkotóelemei a következők: kupakvégi nyílás (A), összekötőrúd (B), rúdvégi nyílás (C), dugattyú (D), cső (E) és dugattyúrúd (F). Az ábrán és az alábbiakban leírt funkció egy kettős működésű pneumatikus hengerre vonatkozik.
 
Image
Amint az az 1. ábrán látható, munkahenger hengercsőve mindkét végén egy fej- és egy zárókupakkal van lezárva. E henger belsejében egy dugattyú lineárisan hajtja a rudat. Amikor a sűrített levegő a kupak végén lévő nyíláson keresztül jut be, a dugattyú elmozdul a végsapkától és kitolja a rudat. Ezt a mozgást pozitív / plusz mozgásnak, az ehhez a mozgáshoz tartozó kamrát plusz kamrának nevezzük. A mínusz kamra a szemközti oldalon található. Amikor a sűrített levegő belép a rúdvégi nyílásba, a munkahenger rúdja visszahúzódik a negatív helyzetbe.
 
Image
A dugattyú és a rúd mozgása a beáramló levegővel (kék nyíl) és a kilépő levegővel (szürke nyíl). A bal oldali kép pozitív mozgást mutat egy plusz kamrával (A), míg a jobb oldali kép negatív mozgást és egy mínusz kamrát (B) mutat.
 
 
A hengerátmérő: a henger belső átmérője vagy a dugattyú átmérője. A lökethossz meghatározza, hogy a dugattyú / dugattyúrúd meddig tud haladni. A pneumatikus henger átmérője és lökete két fontos jellemző, amely alapján azonosítják.
 
 

Pneumatika henger funkciónális működése


 
 
 
 

A pneumatikus hengerek lehetnek egy- vagy kettős működésűek.

 
 
 
 
 
 

Egy működésű, rugó visszatérétésű pneumatika henger


 
 
 
 
Egyszeres működésű pneumatika hengerben (SAI,SE vagy SGC) a levegő csak a dugattyú egyik oldalára jut, és csak azért felel meg a dugattyú elmozdulásáért. A dugattyú ellentétes irányú mozgását mechanikus rugó hajtja végre. Az egyhatású pneumatika henger úgy alakítható ki, hogy alaphelyzete mínusz (rugóvisszatérés) vagy alaphelyzet plusz (rugónyújtás) legyen, attól függően, hogy a sűrített levegő elvégzi-e a kimeneti vagy az inaktív löketet. Nyomás vagy teljesítményvesztés esetén az egyhatású pneumatika hengernek az az előnye, hogy a dugattyút visszaállítja alapállásba.

Az egyszeres működésű pneumatika hengerek hátránya az ellentétes rugóerő következtében a teljes löketen keresztül jelentkező kimeneti erő. Továbbá az egyhatású pneumatika henger lökete korlátozható a sűrített rugó által elfoglalt hely és a rugó hosszának elérhetősége miatt. Az egyhatású pneu henger felépítési hossza ezért hosszabb, mint a tényleges lökete.
 
 

Levegő visszatérítésű, kettős működésű pneumatika henger

 
Kettős működésű pneumatika hengerben (SID, SAID) levegőt juttatnak a dugattyú mindkét oldalán lévő kamrákba. Az egyik oldalon nagyobb légnyomás vezetheti a dugattyút a másik oldalra. A kettős működésű pneu hengerek a legelterjedtebb típusok, mivel teljes ellenőrzést biztosítanak a felhasználó számára.

A kettős működésű pneumatika hengerek előnyei a hosszabb löketek (akár több méter) és a teljes löketen keresztüli állandó kimeneti erő. Ezek a léghengerek viszonylag jobb irányítást biztosítanak, és nagyobb ciklussebességgel működnek. A kettős működésű léghengerek hátrányai a sűrített levegő iránti igényük a kétirányú mozgáshoz, valamint a meghatározott helyzet hiánya áram- vagy nyomáshiba esetén.
 
 

A léghenger dugattyú helyzetének meghatározása

 
 
A léghenger dugattyú helyzetének érzékeléséhez a dugattyú csövére felszerelhető mágnessel. A testre szerelt érzékelők ezek után információt tudnak fogadni a létrehozott mágneses mezőből, és ezért felismerik a dugattyú helyzetét a léghengerben. A Reed relé kapcsolók és a hall effekt szenzorok a leggyakrabban használt érzékelő típusok a pnumatika hengereknél.
 
 

Csillapítás

 
A dugattyú mozgása egy pneumatikus hengerben nagyon gyors lehet, mivel a sűrített levegő belép a hengerbe. Ez erős ütést okozhat, amikor a dugattyú eléri a fejet vagy a zárósapkát. Ez megterheli a henger alkatrészeit, zajt ad és továbbítja a vibrációt a gép szerkezetére. Ennek megakadályozása érdekében a dugattyút a kupakok közelében párnázással lassíthatjuk. A csillapítás megakadályozhatja a dugattyú visszapattanását (erős ütközését) a véghelyzetből. A legtöbb pneumatika henger a löket végének párnázásával vannak felszerelve az alábbi módok egyikével:
 
 

Rugalmas lengéscsillapítók


 
 
Kisebb léghengerekben, ahol az ütés nem olyan nagy, rugalmas anyagot kell használni a kupak végén / fején. Ez az anyag gyakran elasztomerekből készül, és gyűrű formájában jelenik meg. Ezek a lökhárítók vagy a dugattyú részeként vannak beépítve, vagy a fej- és a zárókupaknál. Ez a fajta párnázás a legalkalmasabb lassú üzemi sebesség, alacsony terhelés és rövidebb löketek esetén.
 
 

Állítható pneumatikus csillapítás

 
 
Nagyobb pneumatika hengereknél, amelyeknél nagyobb a dugattyú sebessége vagy erősebb az erő, a lengéscsillapítást úgy lehet elérni, hogy bizonyos mennyiségű levegőt befogunk a végállásba. A löket végén a levegő összenyomódik, hogy megtörjön. Erre a célra fojtó visszacsapó szelepeket helyeznek el közvetlenül a henger végcsatlakozóin. Ez lehetővé teszi a nyomás alatt álló levegő szabad beáramlását, miközben lehetővé teszi a kipufogónyílás területének beállítását egy beállító csavarral. Ez a párnázási módszer kopásmentes és optimális csillapítási teljesítményt kínál. Az üzemi nyomástól és a léghenger erejétől függően az ideális párnázás érdekében a henger csavarjait be kell állítani. A túl sok csillapítás lassú löketet eredményez, és a túl kevés csillapítás növeli a löket végének sokkját.
 

Önbeállít pneumatikus csillapítás

 
 
Ebben a módszerben a kipufogógáz levegő a párnázó födém résein keresztül távozik. Ennek a kipufogónak a keresztmetszete a lökettől függ. Ez lehetővé teszi, hogy a csillapítás a terhelés és a sebesség változtatásával automatikusan alkalmazkodjon a különböző energiaszintekhez.
 
 

Pneumatika henger szabványok


 
 
A pneumatikus hengereket szabványosították, hogy felcserélhetők legyenek a különböző gyártók termékeivel. Ezért egy standard léghengerben a rögzítési méretek, a henger furata és lökete, a dugattyúrúd jellemzői és a légnyílások a típustól / szabványtól függenek. Különleges alkalmazásokhoz azonban még mindig számos nem szabványos pneumatikahenger található.
 

Körhenger ISO 6432 (8-25 mm)


 
 
Az SO 6432 (más néven mini körhenger vagy ceruza henger, toll henger) egy metrikus ISO szabvány, amelyet az egyrudú, 8 mm és 25 mm közötti furatokkal rendelkező, legfeljebb 10 bar (1000 k Pa) üzemi nyomással rendelkező pneumatikus hengerekre lehet alkalmazni. Ez a szabvány meghatározza a hengerek felcseréléséhez szükséges rögzítési méretek metrikus sorozatát. Ez a pneumatikus henger szabvány nem rendelkezik kézi csillapítással. Az ISO 6432 tökéletes kompakt hengersor, amely analitikai, diagnosztikai műszeres, palackozó, autóipari és kereskedelmi konyhai és mosodai berendezések automatizálási rendszereihez használható. Itt tekintheti meg a szabványt.
 
 

Profilhenger ISO 15552 (32-320 mm)

 
 
Az ISO 15552 (amely felváltotta az ISO 6431 és a VDMA 24562 szabványokat) metrikus rögzítési méreteket, furatméreteket, rögzítési stílusokat, dugattyúrúd-jellemzőket és löketeket határoz meg egy- vagy kettős rúdú pneumatikus hengerekhez, amelyek maximális üzemi nyomása legfeljebb 10 bar (1000 k Pa). és a furatméretek 32 mm és 320 mm között vannak. Ez a szabvány a levehető rögzítésű hengerekre vonatkozik. A VDMA 24562 Németországban elterjedt, profil- és összekötőrudas hengerekre vonatkozik. Az ISO 15552 pneumatikus hengersorozat állítható csillapítással vagy párnázással rendelkezik, ami elősegíti a tökéletes csillapítást. Tehát alkalmas nagy terhelések hatékony mozgatására. Általában az általános automatizálási rendszerekben használják a gép- és rendszerépítésekben, az élelmiszer- és italgyártásban stb. A szabványt itt tekintheti meg.
 
 

Kompakthenger ISO 21287 (20-100 mm)

 
 
Az ISO 21287 szabvány az egyrúdú, kompakt pneumatikus hengerekre vonatkozik, amelyek maximális üzemi nyomása legfeljebb 10 bar (1000 k Pa) és furatmérete 20 mm és 100 mm között van. Ez a pneumatikus hengersorozat nincs felszerelve állítható párnázással. A párnázáshoz azonban mindkét végén gumilökések vannak. Az ISO 21287 szabvány szerinti pneumatikus hengersorozat kompakt és könnyű, ezért kívánatos olyan helyeken, ahol helyhiány van. Itt tekintheti meg a szabványt.
 
 

Pneumatika henger szimbólumok

 
Az ISO jól definiált szimbólumokat dolgozott ki a pneumatikus hengerekhez, hogy egyszerű sémákban meg lehessen különböztetni a funkcióikat. Ezek a szimbólumok függetlenek a henger ISO szabványától, átmérőjétől vagy löketétől.
 
 
Image

Kettős működésű Pneumatika munkahenger
Standard kialakítás

 
 
 
 
Image

Kettős működésű mágneses pneumatika munkahenger

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Image

Kettős működésű pneumatika munkahenger állítható csillapítással

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Image

Kettős működésű mágneses pneumatika munkahenger állítható csillapítással

 
 
 
 
 
 
 
Image

Kettős működésű mágneses pneumatika munkahenger átmenő tengellyel

 
 
 
 
 
 
 
Image

Egyműködésű pneumatika munkahenger rugó visszahúzással (plusz)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Image

Egyműködésű pneumatika munkahenger rugó visszahúzással (mínusz)

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pneumatika hengerek kiválasztási kritériumai

 
 
A pneuhenger átmérője egyenesen arányos azzal az erőmennyiséggel, amelyet a belépő levegő nyomásából generálhat:

F = (P x A) - f

F: Henger ereje (N)
P: Légnyomás (MPa)
A: Dugattyú területe (mm2)
f: Súrlódási húzás (N)
 
 
Hosszabb lökethez hosszabb dugattyúrúdra van szükség, ami a rúd nagyobb megterhelését eredményezi. Ezekben az alkalmazásokban gyakran nagyobb pneumatika hengerek ajánlottak, amelyek nagyobb dugattyúrúd átmérők befogadására képesek.

Az egyhatású léghengerekben a munka egy része elveszik az ellentétes rugóerő miatt. Fontos figyelembe venni a kimeneti erő csökkenését a pneumatika hengerek méretezésénél.

A pneumatika henger átmérőjének és löketének meghatározásakor el kell dönteni a léghenger rögzítési elrendezését és konfigurációját. A gyártók különféle felszerelési lehetőségeket kínálnak.

A kiválasztási kritériumok között szerepelnek a löketvégi csillapítási lehetőségek és a helyzetérzékelők.

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a jellemzőket, amelyeket figyelembe kell venni a pneumatikus henger kiválasztásakor:

  •     Cső azonosító / furat
  •     Lökethossz
  •     Max. És min. Üzemi nyomás
  •     Levegő csatlakozási méretek
  •     Dugattyú vég kialakítás
  •     Felfogatási mód
  •     Csillapítás
  •     Helyzetérzékelők
  •     Rendelkezésre álló sebességtartomány
  •     Erő be/ki-menet