Bolygóhajtómű

Bolygóhajtómű kínálatunk kimondottan ipari felhasználásra készülő bolygóhajtóművek és bolygóhajtóműves motorok találhatóak, egyenes és kúpkerék előfokozatos kialakításban.

EP - Bolygóhajtómű

Méret: 001 - 710 - Öntöttvas ház 23 méretben
Teljesítmény: 0,18kW - 90kW
Nyomaték: 194 Nm - 474 000 Nm

Kialakítás:  Talpas - Klasszikus hajtómű kialakítás
                   Peremes felfogatás - több méretben
                   Nyomatékkaros rögzítés
                   Csőtengelyes rögzítés

Kihajtás:
  Tömör kihajtótengely,
               Nyomatéktámaszos felfogatás
               Fogaskerék kihajtás,Csőtengely
Behajtás: IEC szabványú villanymotor csatlakozás
               Hidraulika motor csaltakozás
               Behajtótengely több fajta kialakításban

Rossi bolygóhajtómű speciális kialakításban

Rossi bolygóhajtómű kúperekes előtétfokozattal

Rossi bolygóhajtómű homlokkerekes hajtóművel

Bolygóhajtómű tulajdonságok

A közepes és nagy méretű bolygókerekes hajtóművek új sorozatával bővítette a Rossi cég a meglévő bolygóhajtóműves motorok választékát, integrálódik a meglévő termékpalettába 3000 kN-ig.

A koaxiális - egyenes kihajtású és a derékszögű kialakítású új termékek széles választékot kínálnak (villanymotor peremes, hidraulikus motor peremes) és tömör kihajtótengelyes (tömör és csőtengelyes, köralakú (ékpályás), csuklós tengely, integrált fogaskerekes tengely és szorítóhüvelyes) minden alkalmazáshoz alkalmas megoldásokkal.

A Rossi bolygóhajtóműcsalád egy moduláris koncepció, hol a termékkínálat minden eleme egyszerűen összeszerelhető és kombinálható egymással, mely igen rövid szállítási határidővel széles variácójú hajtóművek összeszerelését teszi lehetővé. 

A gyártásban használt csúcstechnika és a legmodernebb technológiai garantálja a Rossi termékek tipikus kiválóságát és kiemelkedő teljesítményét.
Image
Image

Bolygóhajtómű típusok

Egyéb bolygóhajtómű típusok

Image

Forgató bolygóhajtómű

Image

Szöghajtású bolygóhajtómű

Image

Fogaskerék előtétfokozatos bolygóhajtómű

Image

Parkoló fékegységes bolygóhajtómű

A bolygóhajtómű működési elve

A bolygóhajtómű (bolygóhajtás) egy nagyon általános kifejezés, mivel a koncepciója nagyon sokoldalú. Az ötletét a naprendszerből vették, amely a tárgyak tökéletes elrendezését mutatja. A bolygók a nap körül forognak, és a gravitáció tartja együtt őket. Alapvetően három fogaskerék rendszerrel rendelkezik egy bolygóhajtómű, vagy más néven bolygóhajtás: egy fogaskerék (napkerék, ami a középpontban van), egy bolygókerék, ez forog a napkerék körül, ezt híddal akár össze is köthetik, és egy gyűrűs fogaskerék (ez az, ami összetartja a bolygóhajtóművet, vagy bolygóhajtást) elemből. A bolygóhajtóműben, hajtásban a bolygókerekek száma változhat kettőtől ötig, az erőátvitel függvényében.

Image

A felhasználástól, alkalmazástól függően bármelyik fogaskerék rögzíthető, ebben az esetben változik a bolygóhajtómű, bolygóhajtás áttétele. Mindhárom fogaskerék lehet akár bemeneti, akár kimeneti, de akár rögzített is. Az egyszerűbb bolygóhajtóművek, bolygóhajtások több más bolygóhajtást is összekapcsolhatnak, emiatt változatos lehet a felhasználásának a köre. Az előnye a bolygóhajtóműveknek, bolygóhajtásoknak a helytakarékosság, az alacsony átviteli veszteség, és a rugalmasság.

Legfőképp akkor alkalmazzák, amikor rövidtávon nagy sebesség, vagy teljesítményváltozásra van szükség. A bolygóhajtóművet, vagy bolygóhajtást négy különböző módon lehet összekapcsolni, ezt az alábbi táblázatban lehet látni.

 

Napkerék

Bolygókerék

Gyűrűs fogaskerék

Sebesség

Teljesítmény

 

Bemenet

Kimenet

Rögzített

Csökken

Növekszik

Kimenet

Bemenet

Rögzített

Növekszik

Csökken

Rögzített

Kimenet

Bemenet

Csökken

Növekszik

Rögzített

Bemenet

Kimenet

Növekszik

Csökken

 

A bolygóhajtómű, vagy bolygóhajtás éppen ezért bonyolultabb a többi hajtóműnél.

A bolygóhajtóművek anyagaként edzett acélt szoktak használni, mert ezzel tudják elősegíteni a lehető leghosszabb élettartamot.

Rossi bolygóhajtómű

Gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon a bolygóhajtómű, vagy hajtás karbantartásához milyen kenőanyagot használjunk, zsírt, vagy esetleg olajat, azonban mind a kettővel hatékonyan lehet kenni a bolygókerekes hajtóművet, vagy bolygóhajtást. Mindazonáltal a zsírozásnak megvan az az előnye, hogy kenést biztosíthat egy bolygóhajtóműnek a teljes élettartama alatt, ezzel kikerülve a sűrű karbantartást, valamint a zsírozással elkerülhető a szivárgással kapcsolatos aggodalom is. Amennyiben a bolygóhajtóművet, vagy hajtást mégis olajjal kennénk, fel kell rá készülnünk, hogy az olaj tartós karbantartást, nagyobb figyelmet, és többszöri újra kenéseket fog majd igényelni. Az olaj kenés a bolygóhajtómű tájolása miatt is problémás lehet. Az az általános félreértés, hogy az olajjal kent hajtómű, vagy hajtás egységek hűvösebb hőmérsékleten futnak, mint a zsírozottak, az nem minden esetben állja meg a helyét, mivel az olajjal töltött bolygóhajtóműveknél, vagy hajtásoknál a tömítés gyakran több hőt termel, mint amennyi olajat ezzel meg lehet spórolni. Ezen kívül természetesen itt is figyelembe kell venni az alkalmazási területét a bolygóhajtóműveknek, hajtásoknak, mielőtt elkötelezzük magunkat az egyik, vagy a másik kenőanyag mellett.

Alkalmazási köre a bolygóhajtóműnek, bolygóhajtásnak

Népszerű választás az automata sebességváltójú autókhoz, de kerékpárokban is használatos a pedálozás teljesítményének a szabályozásához, ami lehet automatikus, vagy manuális is.

Nagyszerű választás még belső égésű motorok, és az elektromos motorok közötti erőátvitel megoldásánál, de a bolygóhajtóműveket, bolygóhajtásokat használják daruknál és emelőgépeknél is a radarberendezéshez.

A 3D-s nyomtatásban is előszeretettel alkalmazzák a bolygóhajtóműveket, ugyanis a könnyű, és kicsi kialakítása miatt csatlakoztatható a nyomtatóhoz, és ezzel még pontosabb, és sokkal magasabb minőségű 3D-s nyomatokat kaphatnak ezen léptetőmotorok alkalmazásával.

Ha viszont a hétköznapi dolgokra gondolunk, itt is megtalálható a bolygóhajtómű, emlékezzünk csak azokra a ceruzahegyezőkre, amit az asztalra kell rögzíteni, majd egy szorító mechanizmussal beleállítani a tompa ceruzát, és a másik végén kell tekerni a kart. Itt a fix a gyűrűs fogaskerék, és a forgó bolygókerék a bemenet.

A bolygóhajtóművek, bolygóhajtások előnye, hogy magas a precizitásuk, derékszögű konfigurációk is lehetnek, alacsony a zajszintjük, és a karbantartásra sem kell nagy figyelmet fordítani. Előny még, hogy nagy a teljesítménysűrűsége, vagyis a nagy teljesítményt kis térfogatban adja át, emiatt több kinematikai lehetőség közül lehet választani.

Hátránya a bolygóhajtóműveknek (hajtásnak), hogy nagyok a csapágyaknak a terhelései, a szereléséhez meg kell bontani a burkolatukat, és viszonylag bonyolult is lehet a kialakításuk.