Csigahajtómű

CHM - Csigahajtómű

 CHM típusú csigahajtómű a Motovario cég által gyártott NMRV csigahajtómű sorozat 100%-ig kompatibilis hajtóműve a Chiaravalli gyártónak.

 - CHM méretek: 030-040-050-063-075-090-110-130
 - Teljesítmény egészen 7,5 kW-ig
 - Áttétel 5 és 100 között
 - Maximális nyomaték 1200Nm
 - Csőtengelyes kihajtás
 - Szintetikus olajjal feltöltve, univerzális beépítéshez
 - RAL 9022 szürke szín
 - Csigakerék anyaga: Cu Sn12 Ni2 (UNI7013-10)
 - Opcionális fogaskerekes előtétfokozat
 - Kombinált hajtás CHM+CHM több hajtómű összeépítésével
 - Kiegészítők: csőtengely védőkupak, nyomatékkar, felfogató perem, 
   kihajtótengely, nyomatékhatároló, lélegeztető

Image
Image

CHB - Csigahajtómű

A CHB típusú csigahajtómű a Bonfiglioli cég által gyártott VF csigahajtómű és W csigahajtómű sorozat 100%-ig kompatibilis hajtóműve a Chiaravalli gyártónak.


 - CHB méretek: 03-04-05-06-07-08
 - Teljes kompatibilitás a Bonfiglioli VF és W csigahajtóművekkel
 - Talpas és Peremes kivitel
 - Áttétel 7 és 100 között
 - Maximális nyomaték 350Nm
 - Méretek: CHB03-VF30, CHB04-VF44, CHB05-VF49 Bonfiglioli kompatibilis
 - Méretek: CHB06-W63, CHB07-W75, CHB08-W86 Bonfiglioli kompatibilis
 - Csőtengelyes kihajtás
 - Szintetikus olajjal feltöltve, univerzális beépítéshez
 - RAL 9022 szürke szín
 - Csigakerék anyaga: Cu Sn12 Ni2 (UNI7013-10)
 - Opcionális fogaskerekes előtétfokozat
 - Kombinált hajtás CHM+CHM több hajtómű összeépítésével
 - Kiegészítők: csőtengely védőkupak, nyomatékkar, felfogató perem, 
   kihajtótengely, nyomatékhatároló, lélegeztető

Rossi Riduttori Csigahajtóművek

AS Csigahajtómű

- Csigahajtómű méretek: 118, 225, 325, 430, 535, 742
- Áttétel: 8 - 73
- Kenőanyag: szintetikus olaj, élettartam kenéssel
- Csőtengelyes kihajtás
- Teljesítmény 0,09kW - 5,5kW-ig
- Nyomaték 5Nm - 900Nm
- IEC szabványú villanymotor csatlakozás öntvényházzal egybe kiakaított motorperem
- Kompakt kialakítás
- Felfogatás: Talpas, Peremes, Nyomatékkar

A Rossi Group SpA. - AS sorozatú csigahajtóműve egy univerzálisan kompatibilis hajtómű terméke, mely más gyártók, mint Motovario, Bonfiglioli, Nord, STM,
SEW-Eurodrive és SITI hasonló termékével.

Image

3ÉV GYÁRTÓI GARANCIA

Image

AS Csigahajtómű tulajdonságai

AS csigahajtómű a mai kor egyik legfejletteb terméke, mely gírantálja a legjobb teljesítményt a nyomaték és üzemi tényező kapcsán. A nagy pontosságú megmunkálás miatt egy nagyon versenyképes termék összemérve a világpiaci szereplőkkel. A STANDARDFIT jelentése, hogy a Rossi AS csigahajtóműve csereszabatos a legnagyobb csigahajtómű gyártók termékeivel anélkül, hogy átalakításokat kellene tenni a meglévő berendezésen. A Rossi cég nagy figyelmet szentel a minőség és használhatóság terén.

Monoblock ház struktúra teszi egyben merevé és kompaktá az AS csigahajtóművet. Az egy barabból készült öntöttvas öntvény ház tartlamazza a motorperemet is, ezáltal téve könnyebbé és kisebb méretűvé a hajtóművet.

Erre a termékre is vonatkozik a Rossi 3 év gyártói garanciája.


- Piaci versenyzőkhöz képest jobbb teljesítmény
- Kompakt kialakítás - monoblock hajtóműház
- 3 év garanacia
- Direkt IEC motor felfogatás
- Élettartamra feltöltve szintetikus olajjal
- Ni bronz csigakerék
- ZI csiga profil a hatékonyság érdekében
- Talpas - peremes felfogatási lehetőség
- kedvező ár/érték arány
A táblázatban látszódik az AS csigahajtómű család áttétel/nyomaték görbéje az egyes méretű csigahajtóművekhez külön-külön. A hajtóművek úgy lettek tervezve, hogy vele azonos tengelyű, más gyártók által gyártott csigahajtóművekkel versenyképes teljesítmény adjon.

Így sikerült elérni a Rossi hajtóműgyárnak, hogy az AS csigahajtóművek kíváló alternatívát nyújtsanak a vele egy méretben lévő versenytásakkal szemben.

Öntöttvas házas merev házkialakítás megállja a helyét még a legnehezebb igénybevételek esetén is. Az egyes csigahajtómű méretek megfelelnek a Bonfiglioli és más gyárak által gyártott csigahajtóművek egyes méreteinek.
Image
Image

A sorozatú csigahajtómű

Az A04 csigás hajtómű típusú hajtóműves motor a Rossi Riduttori cég terméke, mely egy kiforrott termék. Ez a termékcsalád az egyik legjobban átgondolt csigahajtóműves motor a piacon. Széles opcionális választék, nagy teljesítmény tartomány. Megbízható működés, univerzális felfogatás...

 - 14 házméret 
 - Áttétel 7-63 csigafokozatban + fogaskerekes előtétfokozatok
 - Fogaskerekes előtétfokozat közvetlenül integrálható a hajtóműházra
 - 5 fajta hajtómű kialakítás
 - Kombinált csiga-csiga hajtás
 - IEC szabványos villanymotor felfogatás
 - Ni bronz csigakerék a jó hatásfok érdekében
 - Életartam kenés szintetikus olajjal
 - Csökkentett holtjátékú verzió
 - Moduláris kialakítás - Univerzális felfogatási lehetőség
 - Robbanásbiztos ATEX kivitel is rendelhető
 - 3 év gyártói garancia

3ÉV GYÁRTÓI GARANCIA

Image

Az A04 sorozatú csigahajtómű több konfigurációban is elérhető

Image

RV csigahajtómű

Image

RIV Csigahajtómű

Image

MR IV csigahajtómű

Image

MR 2IV Csigahajtómű

Image

RV+RV Csigahajtómű

Image

MR V+MR 2I

Csigahajtás
A hajtóműves villanymotorok között legnagyobb mennyiségben eladott termék a csigahajtóműves villanymotor. Az Iramko hajtástechnika részlege, széles választékban kínál csigahajtóműveket mindenfajta alkalmazásra és ipari területre. Csigás hajtóműveink öntöttvas és alumíniumházas változatban és több kialakításban is rendelkezésre állnak.

A csigahajtóműves villanymotor rendelkezik az egyik legjobb ár/érték aránnyal a hajtóműves motorok között ezért is olyan népszerű a hajtástechnikában jártas ügyfeleink között. A csigahajtómű, mint hajtás rendelkezik az egyik legnagyobb méret tartományban, talán ezért is olyan népszerű a hajtóműves villanymotorok között.

Alkalmazási területek: szállítószalag hajtás, húsdaráló hajtómű, általános egyszerű hajtások

A csigahajtómű remek alternatívája a fogaskerekes hajtómű rendszereknek. Felépítésében a hajtómű egy csiga és csigakerék párból áll.

A csigahajtómű óriási előnye a rendkívűl nagy áttételezési lehetőség, mert már egy fokozatban is akár 1:100 -as áttétel is megvalósítható. Ha viszont a csigahajtóművekből kettőt építünk egybe, abban az esetben a két csigahajtás áttételeinek száma megduplázódik. Ezeket dupla csigahajtóműnek is nevezik.

A csigahajtómű felhasználások 95%-ban villanymotorral szerelve építik be. A csigahajtóműves villanymotor általában a kompakt méret elérése miatt - kis helyre történő beépítés - a villanymotorok B14 azaz ksperemes megoldással kerülnek felszerelésre. 

Csigahajtómű – Definíciója, működési elve, anyagválasztása és alkalmazási környezete

A csigahajtómű (csigás hajtás) egy olyan speciális hajtómű, amit legtöbbször kormányzásnál, gépkocsi kormányművénél, felvonóknál, és hengerműveknél használnak.

A csigahajtómű (csigás hajtás) két elemből áll:

 1. A meghajtó elemből, ez a csavar (csiga)
 2. A meghajtott elemből, ez a homlokkerekes hajtómű

A meghajtó elem, a csavar, amit csigának, vagy csigásnak is neveznek, illetve van a meghajtott elem, a homlokkerekes hajtómű, amit a köznyelvben csigás hajtóműnek (hajtásnak), vagy csigás keréknek is neveznek.

Az alkalmazás módja szerint a csigahajtóművet, vagy csigás hajtást általában két nem párhuzamos, és két, egymást nem metsző tengely közötti átvitelnél használják.

A csigás hajtások (csigahajtómű) működése

A csiga –a csavar- folyamatosan forog, és ezáltal meghajtja a homlokkerekes hajtóművet. A csiga, és a csigás hajtómű (hajtás) olyan párt alkotnak, ami kinematikus pár, ahol a csatlakoztatott pár között valamilyen felületi kapcsolat van. A csigahajtóműveknél ez egy csúszó kapcsolatot jelent.

A csigahajtóműveknél az energia mindig átadódik a csigáról a csigás hajtóműre (hajtásra). Azonban ez fordítva nem működik, az energia átadást a csigás hajtómű (hajtás) nem tudja átadni a csavarnak. Ezt a jelenséget önzáró mechanizmusnak nevezik, ami sokféle alkalmazási területen nagyon hasznos lehet.

A csigás hajtás, a csigahajtómű sebességét a csiga fogainak a száma határozza meg, ami a csiga elejénél kezdődik. Figyelembe kell viszont venni, hogy az erő átvitele csökken, ha a sebesség növekszik.

Megjegyzés: A csavarra (csigára) azt szokták mondani, hogy egy kezdetű, ha egy teljes fordulat alatt a csiga egyet fordul lineáris irányban, vagyis a horony hossza egy. Akkor szokták kétkezdetűnek hívni, ha egy teljes fordulat alatt a csiga kettőt fordul lineáris irányban, tehát a horony hossza kettő. A fenti videóban látható csiga négykezdetű.

Image

Csigahajtómű működése

A csigás (csigahajtómű) hajtás anyagának választása

A gördülékeny mozgás, amit egy csigahajtóműnek folyamatosan biztosítania kell a működése alatt, az nagyban függ a csigahajtómű (csigás hajtás) kialakítástól és az anyagok minőségétől, ami által biztosítani lehet a hosszú élettartamot. A nyomaték, amit a csigahajtóműnek át kell adnia, az mindig korlátozva van az anyagok felületi nyomása által, mert fontos, hogy az alkatrészek ne torzuljanak el. Három fontos faktort kell figyelembe venni az anyagválasztásnál, ami nagyban befolyásolhatja a teljesítményét a csigahajtásnak:

Kopás: A csigahajtómű (csigás hajtás) anyagának olyan tulajdonságokkal kell rendelkeznie, hogy a csigás hajtás (csigahajtómű) ellenálljon az alkalmazás körülményeinek, észlelhető kopás nélkül. A kopás mértéke hatással van a csigahajtómű teljesítményére, ami hatással van természetesen az élettartamára is.

Hő: A csigahajtómű (csigás hajtás) által generált hő mennyisége nagyon fontos, számos szempont miatt. A kenőanyag hőmérséklete az elfogadható értékek közé kell, hogy essen, amennyiben ez magasabb, az teljesítményromlást fog előidézni. Az állandó üzemi hőmérséklet a folyamatosan kiértékelt hajtómű súrlódási tényezőjének megközelítőleg arányosnak kell maradnia hasonló körülmények között. A kis eltérés előfordulhat az anyagválasztás miatt, de a hatékonyságnál fontos az anyagok alternatívái között az alkalmazás jellegéhez képest a legideálisabb minőséget választani. Amennyiben a csigahajtómű (csigás hajtás) működtetése csak viszonylag rövid idejű, a hatásfok nem lesz feltétlenül rosszabb, de a csigás hajtásnak (csigahajtóműnek) időt kell hagyni a lehűléshez, az újbóli alkalmazása előtt.

Erő: Az anyagok fizikai szilárdságának olyannak kell lennie, hogy el lehessen kerülni a csigahajtómű fogainak a törését. A csigahajtómű (csigás hajtás) előnye, hogy a fogak ellenállása a kitörés ellen sokkal nagyobb, mint egyéb más hajtóműveknél. A legtöbb kialakítású csigahajtómű (csigás hajtás) fel van szerelve több biztonsági tényezővel is ez ellen. A hő- és kopásviszonyok természetesen korlátozni fogják a csigahajtómű (csigás hajtás) működését.

A csigahajtómű előnyei

 1. A csigahajtómű, vagy csigás hajtás működése csendes, és gördülékeny.
 2. A csigahajtómű, vagy csigás hajtás önzáró mechanizmussal rendelkezik.
 3. A csigahajtómű (csigás hajtások) kisebb helyen is alkalmazhatóak.
 4. A csigahajtóműveknek, vagy csigás hajtásnak nagyon jók az illeszkedési hatékonyságuk.
 5. A csigahajtóművel (csigás hajtással) csökkenthető a sebesség, és növelhető a nyomaték.
 6. A csigahajtómű 100-as nagyságrendű sebesség arányát egyetlen lépésben is el lehet érni.

A csigahajtóművek (csigás hajtások) hátrányai

 1. A csigahajtóművek alapanyaga drága, mivel a már fent említett kritériumoknak meg kell felelnie. (ennek ellenére is az egyik legolcsóbb hajtómű megoldás). Nagyméretű csigás hajtások drágább megoldásnak bizonyulnak a kúpkerekes vagy homlokkerekes hajtóművekkel szemben.
 2. A csigás hajtásoknak (csigahajtóműnek) magas az energia vesztesége, és alacsony az átviteli hatékonysága.
 3. A csigahajtóművek nagy mennyiségű hőt generálnak.

A csigahajtóművek alkalmazási területei

A csigahajtóműveket (csigás hajtásokat) a következő alkalmazásoknál használják:

 1. Kapunyitó mechanizmusoknál
 2. Emelő berendezéseknél
 3. Gépkocsi kormányzó mechanizmusoknál
 4. Lifteknél
 5. Szállítószalagoknál
 6. Nyomdai alkalmazásoknál