Kúpkerekes hajtómű

Kúpkerekes hajtómű

CHO Kúpkerekes hajtómű

A Chiaravalli CHO sorozatú kúpkerekes hajtómű egy kompakt kialakítású megoldás szöghajtások kivitelezéséhez. A hypoid fogazású kúpkerekes hajtómű nagyon jó hatásfokkal lát el minden könnyű és közepesen nehéz terhelésű hajtásrendszereket. Hatákonyabb megoldás a csigahajtóműves motorokhoz képest.

- Alumínium házas kialakítás
- Két és Háromfokozatú kivitel
- Alacsony zajszint
- Univerzális felfogatás
- Nagy jó hatásfok
- 4 méretben készül CHO 52,62,72,82
- Teljesítmény: 0,12kW - 4kW-ig
- Áttétel 7,5 - 300 tartományban
- IEC villanymotor felfogatási lehetőség alaphelyzetben
- Hypoid fogazású kúpfogaskerékpár a hajtóműben
- Szintetikus olajjal életartemra feltöltve
- Talpas, peremes és nyomatékkaros felfogatási lehetőség
- Csőtengelyes kihajtás
- Igény szerint egyoldali vagy kétoldali kihajtótengely

G sorozatú kúpkerekes hajtómű

A Rossi Group által gyártott kúpkerekes hajtómű egy megízható megoldás ipari hajtásaihoz. Renkívül kedvező hatásfokkal végzi a dolgát még a legrosszabb körülmények között is. Széles választékban kínálunk kiegészítőket szélsőséges körülmények közötti működtetésre.

- Hajtóműház 18 méretben
- Öntöttvas merev hajtű test, minden oldalról megmunkálva
- Behajtótengelyes vagy hajtóműves motor kivitelben
- Hosszított, több kihajtásos kivitel egyedi kiegészítőkkel
- Nagyméretű olajtér a hosszú üzembiztos működéshez
- Kívül belül festett hajtóműház RAL 5030 színben
- 1,2,3 és 4 fokozatban elérhető
- ATEX robbanásbiztos kivitel igény szerint
- GLEASON spirál kúpfogaskerékkel szerelve
- Minden fogaskerék köszörült és edzett
- A fogaskerekek 16CrNi4, 20MnCr5 és 18NiCrMo5 acél anyagból mérettől függően
- Nyomaték: 175Nm - 87500Nm -ig

Kúpkerekes szervóhajtómű

Image
Image

3ÉV GYÁRTÓI GARANCIA

SR13 Kúpkerekes szervóhajtómű

A Rossi Riduttori kúpkerekes szervóhajtómű ideális megoldás precíziós pozícionálási feladatokhoz. Csökkentett holtjátékkal beállított precízen megmunkált alkatrészekkel és hajtóműházzal.

- Holtjáték ≤ 7 arcmin.
- Direk felfogatás szervómotorokhoz
- Több házméret 40 ... 125 méretig
- Rendelhető tengelykapcsolós motorcsatlakozású adapterrel
- Kúpkerekes és kúp-homlokkerekes kivitel
- Áttétel 6 - 139 módosításig
- Max 3000Nm nyomatékkal
- Pontosan megmunkált GLEASON kúpkerékpár 

Kúpkerekes szervóhajtómű katalógus letöltés

Kúpkerekes hajtómű típusai

A kúpkerekes hajtóművek, hajtások olyan hajtóművek, amelyek keresztező tengelyek közötti mozgás továbbítására szolgálnak. A kúpkerekes hajtómű, vagy hajtás fogaskerekének fontos jellemzője, hogy a fogak a kúpos felületen helyezkednek el, valamint, hogy a két tengely metszi egymást. A kúpkerekes hajtóművekben a tengelyek többnyire 90°-ban vannak felszerelve, emiatt a forgásirány 90°-os megváltoztatására használják, azonban más szögben lévő tengelyekhez is alkalmazható. A kúpkerekek geometriájukból adódóan lehetnek egyenes fogazású, spirális fogazású, és hipoid fajtájúak.

Az egyenes fogazású kúpkerekes hajtóműveknél (hajtásoknál) a tengelyre szerelt fogaskerekek nem állnak szögben. A spirális fogazású kúpkerekes hajtóműveknél (hajtásoknál) a csavarkerékpáron hengeresek a ferde fogú kerekek, és a tengelyek is kitérőek. A hipoid fajtájú kúpkerekes hajtóműveknél pedig a kúpkerekek fogai csavarvonal vezetésűek, és a tengelyek szintén kitérőek.

A kúpkerekes hajtómű kúpkerekei nagy hatásfokú teljesítményt nyújthatnak, és a működésük során sem túl zajosak. A teljesítmény befolyásolható a fogak számának a változtatásával, így egy viszonylag gyenge forrásból is lehet nagy működési energiát előállítani. Az optimális működés érdekében a kúpkerekes hajtóművet pontosan kell felszerelni és beállítani a tengely csapágyait, hogy képesek legyenek biztosítani azokat az erőket, amikre szükség van a működtetéshez.

A kúpkerekes hajtóművek (hajtások) alkalmazása

Az erő irányának, és a működés szögének megváltoztatásának a képessége miatt a kúpkerekes hajtóműveket (hajtásokat) számtalan különböző alkalmazásban használják, mint például mozdonyoknál, tengeri alkalmazásoknál, autóknál, nyomdagépeknél, hűtőtornyoknál, erőműveknél, acélműveknél, vasúti pályafelügyeleti gépeknél, stb., azonban az egyik leggyakoribb felhasználása a kézi fúrókban történik, ahol a kúpkerekek a kéz függőleges irányú forgását a fúró vízszintes forgatására változtatja. Egy másik ismert alkalmazási eljárás a gépjárművek differenciálműveiben van, ahol a kúpfogaskerekek lehetővé teszik az erő áttételét, úgy, hogy a két tengely különböző sebességgel forog, úgy, mint például a kanyarodó gépkocsiknál. A helikopterek motorjánál is kúpkerekes hajtóműveket (hajtásokat) használnak, amelyek átirányítják a motor tengelyét a rotorok függőleges forgatására, de ezeket a fogaskerekeket alkalmazzák a mechanikus garázskapuk működtetésére is.

A kúpkerekes hajtóművek fogaskerekeinek anyagválasztása

Amikor nagy mennyiségű gyártásról van szó, a hajtómű (hajtás) tervezése kiemelt fontosságú. A tervezésnél nagyon sok szempontot figyelembe kell venni, és amit semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagyni, az a fogaskerekek anyagának a kiválasztása. A következőekben bemutatásra kerülnek azok a tényezők, amelyeket érdemes megfontolni.

A tapasztalatok szerint ezek a tényezők az erő, a tartósság, és a költségek (ebbe beleértve mind az anyag költségeit, mind pedig a gyártás költségeit).

A fogaskerekek sokféle anyagból készülhetnek a kúpkerekes hajtóműhöz, használható acél, sárgaréz, bronz, öntöttvas, alumínium, por alakú fémek, de műanyagok is. Ezek közül talán az acél a legáltalánosabban használt anyag, mivel nagy a szilárdság/tömeg aránya, jó a kopásállósága, megfelelőek a hőkezelési tulajdonságai, és mindezt versenyképes áron lehet biztosítani.

 

A kúpkerekes hajtóművek előnyei

A kúpkerekes hajtóműveknél (hajtásoknál) a működési szög változtatható bizonyos keretek között.

A kúpkerekes hajtóművek (hajtások) fogaskerekénél a fogak száma minden keréken különbözik, emiatt a mechanikai előnyök változtathatóak. Ez azt jelenti, hogy a hajtás és a hajtott kerekek között amennyiben növeljük, vagy csökkentjük a fogak számát, a kettő közötti arány is megváltozhat, ami azt jelenti, hogy a második kerék forgási meghajtása, és forgatónyomatéka megváltoztatható az elsővel: ha a sebességet növeljük, akkor a nyomaték csökken, de ha csökkenjük a sebességet, akkor a nyomaték nő.

A kúpkerekes hajtóművek hátrányai

A kúpkerekes hajtóműves motorok a szögben eltérő hajtások csúcsát képezik.
Hatásfokuk messze nagyobb, mint a csigahajtóművek hatásfoka főleg a nagyobb áttéleknél.

Sajnos a gyártásból adódóan a kúpkerekes hajtóművek ára az egyik legmagasabb a hajtóművek között.

A kúpkerekes hajtóművek (hajtások) fogaskerekei csak egymással kompatibilisek, ezért ezeket egymáshoz kell gyártani. Így javításkor is a kúpkereket párban illik cserélni.

A kúpkerekes hajtóműveket (hajtásokat) egyértelműen kell felszerelni.

A kúpkerekes hajtóművek tengelyének csapágyait meg kell erősíteni a támasztó erővel szemben.